www
Szerkesztő: Clodette Források: Itt
Nyitás: 2016. 11. 29. Böngésző: Chrome

Az oldalon található összes anyagok különféle forrásokból van összegyűjtve, átrendezve és leegyszerűsítve. A képek és a videók a megosztók tulajdonában állnak, mindig meg van jelölve az eredeti feltöltő. A lap nem ellenzi, de nem is támogatja a náci ideológiát, a cél az, hogy egy egyszerűsített, mindent összefoglaló lapon megtalálják a választ a kérdésükre az olvasók.

 
Gyorsmenü
Filmek SS
Indulók Vezetők
Vendégkönyv Log In
 
Legfrissebb
Részletes önéletrajzok
 
A linkek alatt találjátok az egyes személyek részletes önéletrajzát, idézetekkel, képekkel és helyenként videókra illetve filmekre vezető linkekkel. A legfrissebb tartalom mindig megtalálható a főoldalon, de a alábbi linksorban is elérhető.

 

 
Chat

 
Galéria
 
Várható

x Hitlerjugend

x Martin Bormann

x Csehszlovákia elfoglalása

x Molotov-Ribbentrop paktum

x Richard Wagner és Adolf Hitler

x Waffes SS

x Wilhelm Keitel

 
Hónap idézete

„A child laughs when it feels joy and cries when it feels pain. Both things, laughing and crying, it does with its whole heart. We have all become so tall and so clever. We know so much and we have read so much. But one thing we have forgot: to laugh and cry like the children do."- Joseph Goebbels

Még több idézetért kattins ide: LINK

 
elite
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2017.08.21. 11:03
2017.07.18. 11:18
2017.05.05. 11:03
2017.03.19. 21:43
2017.03.12. 20:25
Friss hozzászólások
 

Főoldal

Albert Speer

2017.03.12. 20:25, Clodette

Ifjúkora

Albert korai éveiben a matematika iránt érdeklődött, pályaválasztásában közrejátszott az is, hogy apja és nagyapja is sikeres építész volt. Karlsruhéban kezdte tanulmányait, majd Münchenbe került, végül 1925-ben Berlinbe, ahol Heinrich Tessenow asszisztense lett. Tessenow nem értett egyet a nemzetiszocialista nézeteket valló NSDAP párttal, viszont az ő biztatására látogatott el egy pártgyűlésre Speer 1930ban. Speer nem igazán érdeklődött a politika felől, viszont a Hitlerrel és Goebbelssel való találkozás megtette a hatását, és egy hét múlva csatlakozott a párthoz.

A Birodalom építésze

Speer első munkája a pártfelvonulások helyszíneinek megépítésére és kivitelezése volt. 1933-ban megkapta Goebbels-től a propaganda-minisztérium felújítását, és ezzel megkezdődött karrierjének felfelé ívelése. Az elégedett propaganda miniszter elégedett volt Speer munkájával, és személyesen ajánlotta Hitlernek, aki a birodalom akkori főépítésze mellé jelölte ki. Ekkor került közeli kapcsolatba Hitlerrel, aki festőként rajongott Speer technikájáért, továbbá precizitásáért.

1934-ben meghalt Speer vetélytársa, így ő lett a birodalom egyedüli főépítésze. Hitlerrel folyamatos kapcsolatban volt, minden részletet tudott a tervekről. Speer átvette a pártrendezvények építészeti feladatait és kivitelezéseit, megkapta a birodalom építészei feladatait is.

1938-ban kapta meg legnagyobb feladatát, az Új Birodalmi Kancellária megépítését. Munkáját egy év alatt teljesíttette, amivel ismételten kivívta Hitler csodálatát.

Berlin átépítése

Hitler és Speer együtt dolgozott az új német főváros, Germania tervein. Az eredeti tervek szerint új sugárutak, diadalívek, új csatornarendszer és több nemzetiszocializmust dicsőítő emlékmű is helyet kapott volna. A kezdetben sikeresnek és közkedveltnek titulált terv azonban nem valósult meg, ugyanis a háborús költségvetés miatt nem maradt keret az átépítésre.

Fegyverkezésügyi miniszter

1942-ben meghalt dr. Fritz Todt, aki a hadsereg fegyverkezési és lőszerbeszerzéssel kapcsolatos feladatait látta el. Mindenki legnagyobb meglepetésére, helyére Albert Speer került.

Speer kihasználva remek szervezőképességét, 1944-re sikerült a német hadiipar maximális kapacitásra állítania, ehhez pedig a kényszermunkatáborokat hívta segítségül. Ebben az évben állandó bombázásoknak volt kitéve a német ipar, ennek ellenére mégis sikerült előállítani több mint 500 Tigris tankot, továbbá több ezer önjáró löveg gyártása is sikeres volt.

Fennhatósága alá tartoztak a különleges fegyverekkel kapcsolatos kutatások is, ilyen volt az atombomba, ám a kísérletek nem voltak sikeresek.

A háború vége felé egyre nagyobb ellentét alakult ki közte és Hitler között. 1944-ben informálta Goebbels-t, hogy ha Németország folytatja a háborút minden bizonnyal el fogja veszíteni azt. Ennek hatására Speer kegyvesztett lett Hitler számára, a háború legvégén már csak a Berlin elpusztítását kívánó terv ellen tiltakozott. Ennek ellenére egészen a háború végéig hűséges maradt Hitlerhez, és a legutolsó napokban is jelen volt a Führerbunkerben.

A háború után

Speer 1945-ben amerikai fogságba került. A nürnbergi per során a vádlottak padján foglalt helyet, amely alatt önmagát rövidlátónak nevezte, és a Hitlerrel való kapcsolatát az ördöggel kötött szövetségnek jellemezte. Tagadta, hogy felelős lenne a haláltáborok kidolgozásáért, állítása szerint nem is tudott a létezésükről.

A bíróság előtt elismerte bűnösségét, és 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Büntetését a spandaui börtönben töltötte, ahová többek között Rudolf Hess és Erich Reader is került. Börtönéveit kertészkedéssel és sétákkal töltötte.

Speer 1966. október 1-én szabadult a spandaui börtönből.

A börtönévek után

A nürnbergi per alatt egyértelműen bánta bűneit, szabadulása után vagyona számottevő részét zsidó alapítványoknak ajánlotta. Haláláig visszaemlékezéseiről írt, ebből két könyve világszerte ismert lett: Hiter bizalmasa voltam (Erinnerungen), valamint a Spandaui börtönnapló. Könyveiben írt az NSDAP működéséről, valamint saját szerepét is taglalta. Ezen könyvek azonban nem kifejezetten életrajzi könyvek, ugyanis azt mutatják be, hogy hogyan szippantott be a náci ideológia egy tehetséges, feltörekvő, fiatal művészt.

1981. szeptember 1-én halt meg, agyvérzésben, pontosan 42 évvel a második világháború kitörése után.

Magánélete

Feleségétől 6 gyermeke született, négy fia és két lánya. Közülük Hilda alapítványt működtet, Marget fotógráfus lett (aki apjával annak szabadulása után megszakította a kapcsolatot), Arnold orvos lett, Albert fia pedig építész (őt kérték fel a pekingi olimpiarendezési terveinek elkészítésére is). Speer szabadulása után szétesett a család, felesége elvált tőle.

Speer a táborok tervezője

Egyes feltételezések szerint Albert Speer tervezte meg a koncentrációs táborok elhelyezkedését és az ő tervei alapján építették fel őket. Ezeket azonban a legtöbb kutató cáfolja, ugyanis egyetlen egy dokumentum utal arra, hogy Speernek bármiféle köze lenne a táborokhoz: Hitler megkérte, hogy tervezzen egy munkatábort, ezzel a gazdaságot akarta fellendíteni.

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints